Barion Pixel

Az aventurin ásvány számos színben és változatban elérhető, mindegyik különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Ebben a cikkben részletesen kifejtjük az aventurin ásvány tulajdonságait és a különféle színű kövek (zöld, kék, barack, narancs, vörös, pink, stb.) hatásait, gyógyhatásait. Mire jó az aventurin? Honnan ered az elnevezése? Mire használható? Legendák, érdekességek, hasznos tanácsok.

Mi az aventurin?

Az aventurin kvarc földpát vagy napkő, oligoklász néven is ismert, albitból és anortitból áll. Lelőhelyei többek között Indiában, az Uralban,aventurin hatása
zöld aventurin hatása
aventurin ásvány
kék aventurin hatása
barack aventurin hatása
Szibériában, Tanzániában, Norvégiában, Kanadában és az USA-ban találhatók. (forrás: Magyar Katolikus Lexikon)

Az aventurin egy mikrokristályos kvarc változat. Az ilyen típusú ásványoknál megfigyelhető csillogást, az ú.n. “aventurin-hatást” ( „aventurescence”)  az egymással párhuzamosan elhelyezkedő, pikkelyes, lemezes zárványok (főként hematit, lepidokrokit vagy csillámok) okozzák. Ez a jelenség a kristály belsejében keletkezik. Az aventurin esetében ez a csillogás adja meg az ásványnak különleges megjelenését, ami megkülönbözteti a többi kvarctól. (forrás: Ásvány- és kőzettan – Dr. Dávid Árpád)

Az aventurin ásványnak gyógyító hatást is tulajdonítanak, mely segít a test és a lélek harmonizálásában. Általában zöld színű, de léteznek kék, sárga, barna, szürke vagy narancssárga változatok is. Minden egyes szín más-más energiával rendelkezik, és különböző módon befolyásolhatja életünket. Az aventurin szerencsét és bőséget szimbolizál, különösen a Bika csillagjegy számára kedvező. 

Az aventurin név eredete

A Wikipédia, a  Gem Rock Auctions és más ásványokkal foglalkozó weboldalon is olvashatunk az aventurin szó bizonytalan eredetéről.  Nagy valószínűség szerint az aventurin neve az olasz a “ventura” kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy „véletlenül”. Ehhez egy érdekes kis történet fűződik. Az 1700-as években egy muranói munkás véletlenül rezet tett az olvadt „fémbe”, amellyel dolgozott. Ezt az új anyagot avventurino vagy avventurina néven árulták. Ez az anyag nem aventurin volt (hanem aranykő), de az aventurin azért kapta a nevét, mert hihetetlenül hasonlóan nézett ki.

zöld aventurin kőAventurin ásvánnyal kapcsolatos legendák és történelmi érdekességek

Az etiópiai Oma-völgyben több mint kétmillió éves múltra visszatekintő talizmánokat, gyöngyöket és szerszámokat találtak, amelyek aventurinból készültek. Egyesek úgy vélik, hogy ezek voltak az ember által készített első szerszámok.

Ősi gyógyrituálék keretében is felhasználták az aventurint.  A szertartások során az emberek egy kerék köré gyűltek, és mindenki a szívéhez tartott egy aventurin követ. Úgy hitték, hogy a drágakő összeköti őket a szellem vezetőikkel. Az  aventurinra egyébként több  kultúrában is úgy tekintettek, mint a felsőbb hatalmakkal való kapcsolatra. 

Az ókori Kínában az aventurin az irgalom és az együttérzés buddhista istenségét, Kuan-Yint jelképezte. 

Az ókori görögök és kelták a termékenység és a természet istennőjével, Fidaisszal és Dione-val hozták kapcsolatba az aventurint. Az aventurin metafizikai tulajdonságai miatt az idők során számos társadalomban is helyet kapott.


aventurin karkötő hatása
aventurin kő hatása

Az aventurin ásvány gyógyhatása

A kvarc kristályok pozitív energiát sugároznak, ami segíthet az érzelmi és fizikai egyensúly helyreállításában. Az aventurin hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és a stressz csökkentéséhez. Számos fizikai, lelki és gyógyító hatással rendelkezik- de nem helyettesíti az orvosi kezelést. 

Az aventurin hatásai:

 • fizikai és gyógyító hatások:az aventurin felhasználása
  • emésztési problémák enyhítése
  • anyagcserének felgyorsítása
  • hormonok kiegyensúlyozása
  • bőrgyulladások, leégések és szemfájdalmak enyhítése
  • immunrendszer erősítése
  • vérnyomás szabályozása és koleszterinszint csökkentése
  • szív regenerációjának segítése
  • fájdalomcsillapítás

 • lelki hatások:
  • nyugtató hatás, stressz és szorongás csökkentése
  • pihentető alvás elősegítése
  • önbizalom és kreativitás növelése
  • empátia és megbocsátó készség növelése
  • régi, gyermekkori sérülések feldolgozásának segítése
  • feltétel nélküli szeretet megélése

 

Az aventurin ásvány segíti a meditációt

Az aventurin kő használata meditáció során különféle előnyökkel járhat. A kézműves ásványos illatgyertya webáruházban kapható  szójaviasz illatgyertya aventurin ásvánnyal kiválóan alkalmas erre a célra.

A kő rezgései segíthetnek elmélyíteni a meditációs élményt, és támogathatják a mentális tisztaságot. Az aventurin kő hordozza az egyensúly és a jólét energiáját, ami kiválóan illeszkedik a meditációs gyakorlatokhoz.

Zöld aventurin hatása

A zöld aventurin az egyensúly és a harmónia kövének számít. Segít csillapítani a stresszt és nyugalmat hoz létre az életünkben. Ez az ásvány serkenti a szerencsét és a bőséget, valamint erősíti az egészséget és az életerőt.

Kék aventurin hatása

A kék aventurin nyugtató és hűsítő hatással rendelkezik. Segít az érzelmi egyensúly elérésében és támogatja a tiszta gondolkodást. Ez az ásvány serkenti az önkifejezést és segít az önbizalom erősítésében.

Barack aventurin hatása

A barack aventurin a vitalitás és az optimizmus kövének tekinthető. Segít felszabadítani a kreativitást és ösztönzi az egyéni fejlődést. Ez az ásvány ideális választás, ha motivációra van szüksége.

Narancs aventurin hatása

A narancs aventurin a vidámság és az életerő ásványa. Segít megszüntetni a blokkokat az életenergia áramlásában és serkenti a pozitív gondolkodást. Ideális társ a mindennapi kihívásokhoz.

Vörös aventurin hatása

A vörös aventurin erős és dinamikus energiával rendelkezik. Serkenti a vitalitást és segít az élettel teli, célorientált szemlélet kialakításában. Ez az ásvány az elszántság és a lendület kövévé teszi.

Pink aventurin hatása

A pink aventurin a szeretet és a harmónia kövének számít. Segít erősíteni a kapcsolatokat és támogatja az érzelmi gyógyulást. Ez az ásvány ideális választás a szívcsakra egyensúlyba hozásához.

Mire használják az aventurin ásványt?

Az aventurin ásványt gyakran használják ékszerek, pl. ásvány karkötő készítéséhez, valamint szerencsehozó és bőség vonzó kövekként is ismertek, amelyeket kitehetünk a szobába dekorációként, vagy a hatást fokozva  ásványos illatgyertya formájában is megvásárolhatunk. Lásd: Szójaviasz illatgyertya aventurin ásvánnyal

Szójaviasz illatgyertya aventurin ásvánnyal

Az aventurin ásvánnyal kapcsolatos gyakori kérdések

Mi az aventurin?

Az aventurin egy kvarc ásványfajta, amely apró, fényes beleértésekkel rendelkezik, gyakran mica vagy más ásványok, amelyek egyedi, csillogó hatást kölcsönöznek neki. Elsősorban zöld színben található, de létezik narancs, barna, sárga, kék, és szürke változata is.

Honnan származik az aventurin neve?

Az aventurin neve az olasz „a ventura” kifejezésből ered, ami „véletlenül” jelent. Ez arra utal, hogy az ásvány felfedezése egy véletlen folytán történt, amikor olasz üvegkészítők véletlenül réz szilánkokat ejtettek olvadt üvegbe, létrehozva ezzel az aventurin üveg elődjét.

Milyen gyógyító hatásokkal rendelkezik az aventurin?

Az aventurin ásvány számos pozitív hatással bír, többek között: Nyugtatja az érzelmeket és segít a stressz kezelésében. Fokozza a türelmet és a toleranciát. Támogatja a szív chakra egyensúlyát és erősíti a szívet. Segíthet a bőrproblémák enyhítésében és az immunrendszer erősítésében.

Hol található meg az aventurin?

Az aventurin legnagyobb előfordulási helyei India, Chile, Brazília, és Oroszország, de megtalálható más országokban is. A különböző helyszínek különböző színű aventurinokat produkálhatnak.

Hogyan használható az aventurin a mindennapokban?

Az aventurin kiválóan alkalmazható meditációhoz, gyógyító kristályként, vagy akár ékszerként is viselhető a folyamatos pozitív energia és gyógyító hatások érdekében. Ezen kívül otthonokban dekorációként is szolgálhat, hozzájárulva a nyugodt és harmonikus légkör megteremtéséhez.

Hogyan tisztítható és töltődhet fel az aventurin?

Az aventurin tisztítására ajánlott folyó víz alatt tartani néhány percig, majd napfényen vagy holdfényen keresztül újraenergetizálni. Ezen kívül tisztításra használható más kristályok, például a hegyikristály vagy a selenit ágya is.